RamVrie! – RamVrij!


PERSCONFERENTIE 11 maart 2019
Tijdens de persconferentie op het Provinciehuis Limburg onder leiding van Gouverneur Theo Bovens werd bekendgemaakt dat RamVrie! bovenaan de lijst van geselecteerde projecten staat. RamVrie! zorgde voor een grote WOW-factor bij de jury, aldus de voorzitter van het burgercomité oud-burgemeester van Roermond Herman Kaiser.

In totaal werden meer dan 100 ideeën ingediend waarvan er 60 gehonoreerd werden. RamVrie! krijgt samen met het project Limburg Bevrijd(t) als enige het gehele aangevraagde subsidiebedrag.

Gedurende een half jaar worden op een bijzondere bevrijdingsboot alle initiatieven  gepresenteerd. Op 12 september dit jaar is de startmanifestatie en op 3 maart 2020 vindt een grote slotmanifestatie plaats.

RamVrie! was speciaal voor deze persconferentie uitgenodigd en vertegenwoordigd door Jeroen Hendriks (projectleiding) en Louis Hilgers (projectleiding en Founding Father).

Ramvrie! is een project dat uitgevoerd wordt door stichting Reisgids Digitaal Leermateriaal en samenwerking met het Techniek College Zuid-Limburg (onderdeel van het Arcus College)

Hoe vrij ben jij?

Limburg is 75 jaar geleden bevrijd …  Maar we zijn dus al een hele lange periode vrij. Maar lang niet iedereen heeft door dat dit een privilege is! Net zoals niet iedereen op de hoogte is van hoe het ooit was en hoe het ooit had kunnen zijn in Limburg.

Dit besef van vrijheid creëren bij jonge mensen (10 tot 16 jaar) hoe doe je dat? Kinderen hebben idolen waar ze tegen op kijken. Wij hebben onderzocht wie deze (Limburgse) idolen kunnen zijn. De hoofdvragen, die wij hen gaan stellen zijn ‘Hoe vrij ben jij? En wat betekent vrijheid voor jou?’ Hun uitspraken moeten bij de kinderen een besef van vrijheid teweegbrengen.

Het contrast tussen toen en nu is belangrijk. André Rieu zegt bijvoorbeeld: ‘Vrijheid is voor mij dat ik over de hele wereld mag reizen en zelf mag weten welke muziek ik maak’. Wij leggen dat uit als weetje, maar ook dat er vroeger censuur was op muziek en kunst. Dat je niet zomaar kon gaan en staan waar je zelf wil vanwege bijvoorbeeld grenscontroles. Dit geldt ook voor vlogger/youtuber Dylan Haegens: ‘Vrijheid is voor mij dat ik zelf mag weten wat ik film en wat ik de wereld in breng!’ En denk ook aan idolen als Lieke Martens, Tom Dumoulin en Max Verstappen.

Als communicatiemiddel hebben wij voor het ouderwetse kwartetspel uitgekozen. Zó, denken wij, kunnen kinderen dit besef spelenderwijs ontwikkelen. Het kwartetspel wordt als lesmateriaal / pakket aangeboden. Om nog korter bij de belevingswereld van de jeugd te komen en in te spelen op hun hobby’s en activiteiten komt er ook een digitale versie, waarbij kinderen op allerlei scholen tegen elkaar kunnen spelen.

Tevens worden Lesbrieven-voor-Leerlingen ontwikkeld over vrijheid. Daarmee kunnen leerlingen presentaties over vrijheid verzorgen voor hun klasgenoten.

Voor meer informatie over Team RamVrie!

Limburg@RamVrie.nl
Jeroen Hendriks – 06 40383185
Louis Hilgers – 06 51089585
+ Rayhanna Bouta + Janet Jayr + Kasper Treffers

75 jaar VRIJHEID in Limburg

Even samen een geslaagde pitch
in het Continium – Kerkrade vieren
bij Restaurant Leven in Sittard!


Het Team RamVrie! van het eerste uur:
(van beneden naar boven)
Janet – Madiecke – Rayhanna – Lone – Kasper – Jeroen – Louis