Louis' Drive-By Cinema

Je kent dat vast wel … in je hoofd zit altijd wel iets als een voornemen over wat je ooit wil-zult-moet doen-hebben-kopen-ondernemen. Zoals die ene reis maken, dat bijzondere museum bezoeken, die klassieke auto kopen, die berg op fietsen of die oude vriend opzoeken. Zo was al vele jaren het idee in mijn hoofd genesteld , dat er ooit een Pipowagen in mijn tuin zou staan. En jawel hoor … twee jaar geleden was het zover en kon ik een fraai exemplaar op de kop tikken. Eenmaal ontdaan van alle kitsch, zoals huilende herderinnetjes, potkachel en treurig goudkleurig servies stond ie daar in volle glorie. Ik stond erbij en keek ernaar met de gedachte: wat moet ik hier nu in Godsnaam mee.

En … zoals wel meer mensen ervaren: onder de douche kwam een lumineus idee op. Nu moet je weten dat ik in de seventies een fervent verzamelaar was van super 8 films en wel in twee categorieën: muzikale tekenfilms (zoals Silly Symphonies en Merrie Melodies) en spectaculaire sportfilms. Om de hobby een beetje betaalbaar te maken draaide ik twee keer per week (teken)filmpjes voor kinderen in parochiehuizen en gemeenschapszalen. Van de opbrengst (kindertjes betaalde een gulden voor anderhalf uur (teken)film) kon ik gestaag mijn verzameling uitbreiden. Met de komst van de video en ander digitaal geweld verdween echter mijn hobby keurig opgeborgen naar de zolder. Op dat natte moment onder de douche kwam toen HET idee: Mijn Pipowagen moest een volwaardige Cinema worden: Louis’ Drive-By Cinema. Elektrisch scherm, verduisteringsgordijnen, marktplaats-bioscoop-stoelen. Mijn prachtige Bauer 502 projector uit de vliering gehaald, de films naar beneden gesjouwd en in Friesland een reserve Bauer 502 op de kop getikt. Veel aandacht voor mijn alter ego Donald Duck (druk-druk-druk, altijd bezig, vaak irritant maar goede inborst). Samen met Dagobert bewaakt hij mijn nieuwe filmfort. Als kroon op werk in neonletters op de voorkant CINEMA.

2013 jaar een geweldige verjaardag gevierd: eerst naar pretpark de Efteling (even het kind in mij naar boven halen) en aansluitend naar pretpark Van Eck. Voor een 8 mm filmliefhebber een boeiend filmwalhalla, waar je heerlijk kunt rondsnuffelen. Bij van Eck vind je voor Elck wat wils (gratis slogan voor je Edwin) … zowel voor de techneut als voor de verzamelaar. Mijn compacte Rock-Ola 1464 Music Vendor Jukebox en mooie Dual platenspeler (incl. sixties LP-collectie) maken mijn Cinema compleet. En de bijeenkomsten zo af en toe met vrienden van toen in mijn mancave, mijmerend over vroegere tijden en virtueel wandelend langs memory-lane zijn kostbare momenten geworden. Een nieuw doel in mijn leven is zoeken naar bijzondere muzikale tekenfilms. Natuurlijk vind je ze allemaal op internet, maar dat kan de charme van langzaam dimmend licht, een zacht ratelende projector en een iets trillende beeld toch niet echt vervangen … sshhht … de voorstelling gaat beginnen …

Louis Hilgers - Operateur Louis’ Drive-By Cinema

PS mijn droomwens … de complete Fantasia van Walt Disney op super 8 formaat

Curriculum Vitae Louis Hilgers